Ünnepélyes szoborállítás községünkbenÜnnepélyes keretek között, a Dögei Ölbey Irén Általános Iskola tanulóinak közreműködésével került felállításra Ölbey Irén költőnő szobra az Ifjúsági Ház előtti téren.

 

Önkormányzatunk tudatosan törekszik arra, hogy településünk hagyományait, kulturális, természeti és történelmi értékeit méltó módon megőrizhessük, megismertethessük másokkal, átadhassuk utódainknak.

 

Minden évben igyekszünk legalább egy kis lépéssel előrébb lépni értékeink megőrzése terén.

 

Az idei évben Ölbey Irén költőnő mellszobrának leleplezésére került sor az Ifjúsági Ház előtti téren.

 

A szobor különleges és értékes műalkotás: anyaga a legszebb köztéri szobrokhoz hasonlóan bronz, alapzata süttői gránit. Egy fiatalkori fényképe alapján elegánsan, élethűen ábrázolja az akkor még optimista és életvidám költőnőt.

 

A szobrot Borsi Antal sárospataki szobrászművész készítette, akinek több híres és szép műalkotása megtalálható megyénkben, valamint az ország több pontján, sőt, külföldön is.

 

A szobor felállításához 2.100.000,- Ft támogatást nyújtott a Nemzeti Kulturális Alap Vizuális Művészetek Kollégiuma a polgármesteri hivatal által benyújtott pályázat alapján, az önkormányzat pedig 300.000,- Ft önerővel járult hozzá megvalósításához.

 

A közfoglalkoztatottaknak nem volt ugyan könnyű dolga a szobor elhelyezésekor, azonban végül nagyon szép, esztétikus megoldással állították fel a szobrot közvetlenül a települészászló tövében, úgy, hogy a székelykapun átpillantva tekintetünk éppen a szoborral találkozzon.

 

Átadására az általános iskola diákjainak közreműködésével került sor.

Polgármester úr megnyitóbeszédét követően igazgató úr tartott komoly és méltóságteljes avatóbeszédet, Titka Ivett 7. osztályos és Szabó Kata 2. osztályos tanuló pedig nagyon szép szavalattal járult hozzá a szobor ünnepélyes leleplezéséhez. A család, az általános iskola és az önkormányzat koszorút helyezett el a szobor talapzatán.

 

Igazán büszkék lehetünk erre a szép, értékes, Dögéhez szorosan kötődő műalkotásra.